Serwis zstlokinia.opatowek.pl używa plików cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. X
Pierwszy dzień wiosny Wydruk PDF E-mail

21 marca w naszej szkole dużo się działo. Po pierwsze obchodziliśmy był Dzień Bezpiecznego Internetu, którego celem było zwrócenie uwagi na kwestię bezpiecznego dostępu dzieci i młodzieży do zasobów internetowych. Po drugie uczniowie naszej szkoły włączyli się w obchody Światowego Dnia Zespołu Downa. Prawie wszyscy założyli niepasujące do siebie skarpetki i wyrazili w ten sposób swoją solidarność z osobami cierpiącymi na tę chorobę. I wreszcie po trzecie, zaangażowaliśmy się w 8. edycję ogólnopolskiego programu Winiar „Żyj smacznie i zdrowo”. Została zorganizowana szkolna akcja pt. „Smaczne i zdrowe jadalne dzieła sztuki”. Zgodnie z misją programu Winiar dzieci i młodzież uczyli się, że podstawą zdrowia i dobrego nastroju jest prawidłowe odżywianie. Wspólne gotowanie i przygotowanie posiłków było dla wszystkich świetną zabawą.

Dzieci z oddziałów przedszkolnych „Misiaczki” przygotowały kilkumetrowego owocowego węża,  natomiast „Słoneczka” jadalne warzywno-owocowe ludziki. Uczniowie kl. I utworzyli z owoców i warzyw kolorową oraz bogatą w witaminy marzannę. Klasa II również propagowała zdrowe odżywianie i wykonała pociąg, w którego paprykowych wagonikach znajdowały się pokrojone zdrowe warzywa. Klasa III przedstawiła na swoich talerzach przepiękne kolorowe krajobrazy. Uczniowie klasy IV skonstruowali według własnych pomysłów pojazdy z owoców, warzyw i pieczywa. Klasa V zachwyciła wszystkich swoją imprezową przekąską, a mianowicie owocowymi bukietami w wazonach. Uwagę oglądających przykuły również różne jadalne zwierzątka wykonane przez uczniów klasy VI. Owocowy GIGAmotyl, którego rozmiar wynosił ponad 1m², to propozycja zdolnych uczniów z klasy VII. Młodzież z II gimnazjum reklamowała owocowe szaszłyki, a najstarsza klasa w szkole za pomocą jedzenia przedstawiła morskie opowieści.

Po przygotowaniu posiłków, rozpoczął się spacer po szkole. Wszyscy odwiedzali inne klasy, aby podziwiać „zdrowe i jadalne dzieła sztuki na talerzu”, które zostały wykonane w 100% jadalnych produktów. Wspólny posiłek przygotowanych smakołyków był doskonałą okazją do integracji zespołów klasowych. Pod koniec dnia uczniowie udowodnili, że aktywność fizyczna jest dla nich bardzo ważna. Każdy uczeń, bez wyjątku, co najmniej raz przeszedł na sali gimnastycznej skomplikowany tor przeszkód.

21 marca wszyscy uczniowie wrócili do swoich domów w doskonałym humorze i zmobilizowani do prowadzenia zdrowego trybu życia. Koordynatorem projektu była nauczycielka języka niemieckiego, plastyki, techniki oraz edb – pani Beata Przybylska.

Zobacz galerię powiązaną z artykułem

Wytworzył(a): Rogala Beata
Data wytworzenia: 2018-04-26 15:34:02
Opublikował: Administrator
Data publikacji: 2018-04-26 15:34:17

Zobacz więcej:
Copyright © 2011 - 2019 by Zespół Szkół w Tłokini Wielkiej Nota prawna